vrijdag 3 februari 2012

J EStork-air Zwolle en een witte terug reis

Het warmteterugwinapparaat WHR 930 is ontwikkeld voor toepassing van 'balansventilatiesystemen' in woningen. In deze systemen wordt gebruikte lucht afgezogen in keuken, badkamer, toilet en eventuele andere ruimtes. Verse buitenlucht wordt toegevoerd in verblijfsgebieden zoals woon- en slaapkamers. Tussen de afgevoerde en toegevoerde lucht vindt warmte overdracht plaats.                                                Woningen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat er een gedwongen  ventilatie moet plaatsvinden om een goed klimaat in een woning te krijgen.
Als men lucht afzuigt moet er ook weer lucht bij en dit komt van buiten in en wtw unit zit een kruis wisselaar daar passeren de buiten lucht en de afgezogen binnen lucht elkaar.
wat kan die man toch meten

toen we buiten kwamen was het wit

de weg was hier goed te doeneen plat systeem voor in de renovatie
Daar word de koude buitenlucht verwarmd met de binnen lucht en voelt daarna een stuk aangenamer aan en voet niet als of er een raam open staat.
Wij zijn vandaag op cursus om alle ins en outs te weten te komen over dit systeem en een strek verhaal naar onze eigen leerlingen neer te zetten.
Van morgen om 6 uur gaan rijden en om 7.45 waren we in Zwolle in de auto had ik al gezegd we moeten zelf de koffie pot wel aanzetten.
Maar we werden onthaald met koffie en tekst en uitleg, de cursus was prima er zijn toch altijd wel zaken waar je niet aan gedacht hebt of opgehelderd worden.
Marco van Alen had een heldere uitleg met een digitale prestatie,bedankt voor deze gezellige en leerzame dag.


weer thuis
    Tot de volgende keer                                  

3 opmerkingen:

 1. Hi Matthijs,
  Precies zo'n WHR 930 ventileert ons huis. Perfect systeem.
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor degenen die dat niet kunnen betalen kan een plafondventilator het binnenklimaat enigszins veraangenamen. Die van mij heeft 2 draairichtingen, een zgn. Zomer- en Winterstand.
  Natuurlijk staat 'ie nu in die laatste waarbij uit het midden koudere kamerlucht van beneden wordt gebruikt om de warme lucht van het plafond te verdrijven. Daarmee worden de muren dus wat opgewarmd en een gelijkmatiger temperatuur bereikt die ik prettiger vind.
  Wel moet ik natuurlijk de ventilatieroosters af en toe -met de hand- openzetten.
  Maar ook dan wordt de zuurstofrijke lucht sneller door de kamer verdeeld.
  Ik heb wel tips over aankoop van zo'n ding vd geïnteresseerde.
  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er zijn van heel wat systemen te bedenken en zelfs voor renovatie projecten zijn er platte kunststof kanalen in de handel.
  nieuw woningen zij zo dicht dat je niet meer ontkomt aan deze wetenschap.
  Het rendement is zo hoog dat de buiten lucht met -5 c naar binnen gaat en de binnen lucht met een -1 c naar buiten gaat.(20ckamer temp.)
  Als dit met een volume van 300m3 per uur gaat kan je uitrekenen hoeveel dit scheelt met verwarmen.
  Je rekent niet met een delta T 25c maat met 4c
  Ik weet ui t betrouwbare bron dat bij woningen de EPC binnen enkele tientallen jaren het streef getal 0 is.

  MVG Matthijs

  BeantwoordenVerwijderen