zaterdag 31 december 2011

Het laatste rondje van 2011

De Twisker Nederlands hervormde kerk ( zuidkant) in bijna donker


Aan de windzijde een kleine opening

De bedekte techniek (ventilatoren van het opblaas systeem)


Aan de luwe kant helemaal open

Tevreden herkauwers op een waterbed en ventilatie nokVandaag een bezoek gebracht aan de familie Ham en het ventilatie systeem van de loopstal een nader bekeken.
Het systeem werk erg simpel het is een grootte wand die in diverse zones is ingedeeld en word opgepompt door een ventilator en langs een geleiding omhoog komt.
De ventilatoren zijn elk apart aan of uit te schakelen de wand gaat daardoor dicht of open.
Als de wand dicht staat is deze wind dicht en licht doorlatend een groot voordeel als er een koude wind staat vanuit het oosten.
Wat me ook opviel was de rust in de stal, de koeien zeer tevreden op een waterbed, een aantal aan de wandel,onder de vee borstel en etend aan het voerhek.
De nieuwe norm per koe is tegen woordig tussen de 30 en 40 kubieke meter, dat was vroeger wel anders.
De koeien stonden aan een meter ketting en de hele dag tegen de zelfde muur te kijken zonder sociale contacten met de andere leden van de kudde.
Ook was het het erg warm in deze oude stallen ,ik weet nog uit mijn Mas (landbouwschool) tijd dat 7graden de optimale productie temperatuur was.
In het voorjaar mochten de koeien weer naar buiten en zagen niets de eerste minuten,het was ook erg donker  in die stallen
Kortom ik weet eigenlijk wel zeker dat de koeien van nu beter af zijn dan voorheen met die ruimte en luxe huisvesting

Tot volgend jaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten