zaterdag 14 januari 2012

de grenzen van gemeente Medemblik

Medemblik

Medemblik is de kleinste, maar ook de oudste van de West-Friese steden. Al in 1289 kreeg het van Graaf Floris de vijfde stadsrechten. Om de opstandige West-Friezen onder de duim te houden liet hij een dwangburcht bouwen welke nog steeds trots aan de monding van de haven staat : kasteel Radboud.
Medemblik is rijk aan cultuurhistorie met -  voor de liefhebbers van techniek  - het Nederlands Stoommachine Museum als hoogtepunt. Meer stoom is te zien bij het geheel gerestaureerde station waar vrijwel dagelijks de stoomtram Hoorn-Medemblik aankomt en ook weer vertrekt. Het lekkerste museum van Nederland ligt daar vlak bij: bakkerijmuseum ‘de oude bakkerij’. Hier wordt nog elke dag op ouderwetse wijze gebakken en mogen kinderen in de vakanties zelf aan de slag. Er is sowieso veel mogelijkheid om een gezellige dag in Medemblik te hebben want het centrum en langs de havens zijn talrijke terrasjes en horecagelegenheden.
In de Bonifaciuskerk die dateert uit de twaalfde eeuw bevindt zicht het beroemde 17e eeuwse Pieter Backerorgel. Aan de voet van de Bonifaciuskerk, in het poortgebouw van het voormalig weeshuis, bevindt zich de expositieruimte van de oudheidkundige vereniging ‘Medenblick’. Naast de Pekelharinghaven in het recentelijk opgeknapte Koningin Emmapark is voor de kinderen een grote speeltuin en een kinderboerderij te vinden. Er is bij de VVV een interessante wandelroute door Medemblik verkrijgbaar. Daarmee komt u niet alleen langs bovenstaande bezienswaardigheden maar ook langs de vele indrukwekkende historische panden die Medemblik rijk is. (www.medemblikenmeer.nl VVV 0227-542852).
Medemblik kent ook een uitgebreid verenigingsleven.
In het Multifunctioneel centrum De Muiter zijn er op sportief en cultureel gebied verschillende zaken te vinden. Het biedt vanaf september 2008 onderdak aan het Bon Theater. De voetbalvelden van FC Medemblik, de tafeltennishal en het tennisterrein van MTC bevinden zich in de omgeving van De Muiter.  Medemblik telt vele zang-, muziek en toneelverenigingen.
Recreatie is mogelijk aan de Vooroever. Liefhebbers kunnen daarnaast ook de binnenwateren op voor een tochtje door het achterland. Bijvoorbeeld in fluisterbootjes. Ook per fiets kan men uitstekend de weg vinden door een schitterende omgeving. Er is direct aan te sluiten op het fietsroutenetwerk, door middel van een knooppuntennetwerk ontstaat zo een aaneenschakeling van prachtige fietsroutes. Dat Medemblik niet alleen historie en mooie natuur is bewijzen nieuwbouwprojekten zoals Waterpark en Schepenwijk. Kortom: Medemblik is meer.
Ook zij er fietsen te huur bij Ted de lange, ligfietsen en gewone recht op uitvoering er kan zelfs een tocht gemaakt worden met een fluister boot


De dorpen die deel uit maken van de gemeente

de gemeente grensKees gaat morgen met een aantal mensen de grenzen verkennen van de verse gemeente Hollands Kroon misschien is de gemeente Medemblik ook een optie


Tot de volgende keer


1 opmerking:

 1. Hallo pr man van Medemblik,
  Bedankt voor het op de kaart zetten van Medemblik.
  (lig)fietsen, varen en wandelen, wat wil je nog meer.
  Groet,
  Ted

  BeantwoordenVerwijderen