zaterdag 30 maart 2013

Windhager firewin 120

In mei 2009 heb ik mijn Windhager installatie in bedrijf genomen en daarmee 20890 Kg pellets verbrand bij 12548 brand uren.
Dit komt neer op 1.66 Kg per gebrand uur het gebruik van 5830 Kg  is bijna 1100 KG hoger als vorig jaar .
De peil datum was vorig jaar 1 mei en zal du nog hoger uitvallen en dat heeft natuurlijk oorzaken.
-een lange koude winter
-een sensor van mijn collector werkte niet goed
- uitbreiding van het gezin met verkeringen die blijven slapen enz.
- er is veel wind geweest du afkoeling van de woning

Een hout gestookte cv ketel is heel anders als een gas toestel die hangt boven op zolder en leeft een eigen leven.
Hij valt op als hij het net doet of als er een tegen vallende energie rekening op de deurmat valt bij een hout stoker is dat net iets anders.
Zon apparaat maakt deel uit van het gezin om te beginnen hij staat in de kamer en als de vlammen niet branden hebben sommige het al koud ook al is het 21 graden.
Ook moeten er pellets bij gevuld worden er gaat een rode led branden boven op de kachel en bij afwezigheid moet er dus vooruit gekeken worden.
Een gas toestel heeft een jaarlijkse inspectie beurt nodig , dit toestel elke 750 uur  dus veel meer.
Bij een 400 uur raken de as lades toch vol je moet dus constant controleren hoe de processen verlopen.
Als je dit er allemaal voor over hebt dan ben je geschikt voor zon installatie en anders blijf op gas stoken en kan passief blijven.

ook was het een leerzaam jaar wat betreft verschillen de merken pellets Badger , German , Flora fire en wasterwalder pellets .
Deze doen het bijzonder goed de verbranding is schoon weinig stof en weinig as in de lades en zijn te verkrijgen bij Ardent biomassa .
Er zit veel verschil in de verschillende pellets maar elk toestel is ook weer anders en een ieder heeft ook ander eisen die aan een product gesteld worden
Het vlambeeld van een schone kachel

De brander

 Bij de kogel komt er primaire verbranding lucht binnen en bij de gaten boven in de Secondaire lucht de verbranding is dus geforceerd en geregeld.In vergelijking met goedkope hout kachels is dit een efficiënte en geregelde verbranding met minimale vervuiling.
rookgas retour kanaal met schraap mechanisme
 Na de verbranding stijgen de warme gassen op en worden vervolgens tegen de natuurkundige principes naar beneden gezogen.
Dit zorgt voor een extra warmte overdracht en een hoger rendement er is een onderdruk in de gehele kachel.
Dus lekkages van rookgassen zijn dus bijna onmogelijk in de opstellingsruimte in mijn geval de kamer.
De afdek plaat van het retour kanaal

Tot de volgende keer

10 opmerkingen:

 1. Dag Matthijs. Vandaag i.p.v houtblokken voor het eerst geperste Bio houtbriketten in de Godin gestopt. Ze branden prima en geven meer warmte dan de houtblokken. Leverancier zit in de buurt Z-Scharwoude. er is ook een firma Verspeek die levert aan huis. Heeft jouw pellitleverancier ook briketten ? Zalig Pasen. Groeten Kees en Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja kees ik denk van wel zoek maar eens op Ardent biomassa , je hebt gisteren wel wat gemist het was erg gezellig.
  Gaat het al wer wat beterder met je ?


  Matthijs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Matthijs. Met het voorhoofd gaat het al wat beter. Ik wacht nog even met fietsen tot het wat warmer is. Bedankt voor de info. Groeten Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb zelf een normale houtkachel die alleen voor de gezelligheid af en toe brandt, maar een houtkachel die de CV installatie kan verwarmen vind ik technisch erg interessant, ik zou het ook totaal niet erg vinden indien deze steeds bijgevuld en onderhouden moet worden.

  Maarrrrr....zoiets moet natuurlijk niet duurder uitpakken dan stoken op gas/gasketel. Ik heb zo'n idee dat jullie grote woningen hebben ( boerderijen zelfs ? ) en zo'n pellet stook installatie vooral interessanter wordt bij veel warmtevraag. Ik heb een rijtjes hoekwoning die verhoudingsgewijs tot andere huishoudens in de familie niet veel gas gebruikt ( laat het aandeel met transport en belasting in de maandelijkse energierekining 80 euro zijn )...ik moet efficient met mijn geld omgaan dus neem het meest kostenefficiente apparaat/stookmethode natuurijk.

  Ook zal het apparaat niet zomaar kunnen staan waar de cv ketel staat. Nu heb ik wel een stenen aangebouwde schuur waar zoiets zou kunnen staan.

  Vraag is eigenlijk na dit monoloog : is zo'n installatie duurder dan een nieuwe CV ketel + gasverbruik ( over periode van 10 jaar ) van een rijtjes hoekhuis 120 m2 ?

  Net als Wim Schermer met zijn zonnepaneel overwegingen ( normale stroom is 10 jaar lang goedkoper ) is dat van belang.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De installatie is vele malen duurder en het kantel punt tegen over gas valt nog wel tegen de gas prijs is relatief laag.
  Ik woon wel op een hoekwoning vol op de wind en de bouw is uit de jaren 80 isoleren mocht toen.
  Mijn huis is ook te zien op mijn blog vorige zomer heb ik het geschilder en uit alle hoeken op de foto gezet.
  Voor ik begon scheelde het 100 Euro in de maan d aan de Nuon en het is moeilijk te zeggen ik heb geen vergelijk meer met gas.
  De woning is ook nog een keer half zo groot geworden als je er zo op overgestapt bent is er geen weg meer terug.Aan de andere kant is ook als er niemand wat probeert gebeurt er ook nooit wat en leert er niemand wat bij.
  Als je een keertje wilt bij praten mag eens langskomen en de handel bekijken.

  Matthijs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ach als er steviger aardbevingen komen dan minister Kamp verwacht met zijn economische modellen - export van het hoogcalorisch goedje schijnt zelfs een van de pijlers van onze welvaart te zijn - en de productie steving moet zakken of stopt ben jij de eerste die achteraf verstandig handelde. Net als de mensen die voorop lopen met zonnepanelen e.d. je wordt er onafhankelijker van als er dingen misgaan in de wereld.

  Wat ik las branden onze CV installaties noet zo goed op Russisch gas, vanwege een andere verbrandingswaarde. Bovendien draait Poetin graag aan de afsluitkraan als onze regering onwelgevallige dingen zeggen, zoals over mensenrechten enz ;-)

  Ik kan er wel een nut in zien dat je de installatie hebt. Is ie niet rendabeler te krijgen/ heb je echt een uitontwikkeld systeem ?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja dat Poetin gas is wel ietsje anders en vooral veel zuurder dan ons gas.
  De aluminium wisselaars lossen op waar je bij staat , RVS is de oplossing.
  Ook is er als een cv ketel die zich zelf afstelt welk soort gas er ook gestookt moet worden namelijk de Viessman vitodens 200.
  En het systeem waar ik mee stook is bij ons niet bekend maar in Oostenrijk een beproefd concept en zeer betrouwbaar

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ga nu stoppen met je reactieruimte te vullen hoor, maar ik bedoelde bij wijze van spreken dat het uitlaatgas koud uit de schoorsteen komt omdat je alle warmte energie eruit hebt getrokken op weg naar de dakopening ;-)

  Ik las al dat fanatieke bespaarders de afvoer van de douche/bad langs de toevoerende heetwater leiding laten lopen om de warmte verliezen te beperken en dergelijke zaken. Schijnt nog effect te hebben ook op de lange duur.

  Mij viel al op dat 2 verdiepingen hoger de dubbelwandige halve meter dikke pijp van de houtkachel nog steeds handwarm wordt...wat wil zeggen dat je daar nog steeds handwarm water van zou kunnen bekomen die nog steeds goed is voor sommige verwarmingsdoeleinden. ( vloerverwarming, garage/schuur verwarming ? )

  Normaal laat je het uit je hoofd om zulke dingen te doen, kost ook geld en ruimte ( meer pijpen/buizen, extra pomp )....maar zo'n installatie als jij hebt die dan net niet helemaal HR gasstook kan kloppen maar wel pntentie heeft is misschien nog te 'pimpen' En al helemaal als het je beroep in die richting ligt ;-)  BeantwoordenVerwijderen
 9. De houtpelletkachel is een behoorlijk mileuvriendelijk stooksysteem. Het rendement t.o.v. een normale houtkachel is veel hoger, namelijk ergens tussen 80 en 97% (bron Wikipedia). Matthijs verstookt gemiddeld 5222 kg pellets per jaar over de periode van mei 2009 tot nu.
  Bij een gemiddelde pelletprijs van € 0,35 per kg, zijn de kosten per jaar € 1827,-. Per maand dus € 152,30.
  Dat is heel goed, maar .... kan het efficiënter? Ja, dat kan, met een elektrische warmtepomp.
  Wij hebben een elektrische Stiebel Eltron warmtepomp met een rendement van 413%. Met een gemiddeld verbruik van 6972 KW per jaar gemeten over 5 jaar, zijn dit jaar de kosten voor verwarming, koelen, douchen en warm water voor de wasmachine € 80,33 per maand. Dit jaar zijn de KWu kosten wel heel gunstig met 11,5 cent per KWu. Dit komt doordat ons totale verbruik boven 10.000 KWu is en de extreem hoge energiebelasting van 14 ct, met 9 cent worden verminderd voor de KWu boven 10.000. De welkomstpremie van 120 euro van Essent is er zelfs niet in verrekend.

  De investering in een centrale pelletkachel en een warmtepomp zijn hoog, tussen 20.000 en 25.000 euro. Een warmtepomp hoor je niet, zie je niet en heeft geen onderhoud nodig. Wel is het zo dat als ie kapot gaat, het apparaat niet zelf te repareren is. Matthijs kan dat met zijn kachel vrijwel altijd wel.
  En gezellige vlammetjes zien wij ook niet. Het is heel gedurfd van Matthijs om een houtpelletkachel te gebruiken. Zoals ie zelf zegt moet je het gewoon proberen om het te ondervinden en leer je er van.

  Jammer is en blijft dat de overheid het salderen van zelf opgewekte elektriciteit beperkt tot 5000 KWu. Ook salderen op afstand, eigen zonnepanelen op daken elders, wordt niet toegelaten. Zouden deze overheidsbeperkingen er niet zijn, dan zou ik direct mijn gehele stroomverbruik zelf gaan opwekken. Dan zal er geen uitstoot voor het opwekken van ons stroomverbruik met een kolencentrale zijn. Ook de elektrische auto zou dan zonder milieubezwaren gaan rijden.
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dag Wim,

  Bedankt voor je reactie als ik nu een nieuwe woning zou bouwen zou ik ook een warmte nemen.
  In mijn situatie was dat niet mogelijk mijn installatie is wel uitgevoerd met grootte radiatoren.
  Maar ik kan niet met een aanvoer temp van 35 graden toe en mijn huis is niet zo goed geïsoleerd.
  Dus dit was van de dure oplossingen de goedkoopste en bij mij passend in de oude situatie.


  Groet Matthijs

  BeantwoordenVerwijderen