maandag 25 maart 2013

Cees gaat ook duurzaam

Vandaag krijgt Cees ook een pv -installatie van Duwaco met een plat dak opstelling en kan hij zich ook uitleven met zijn leerlingen.
Het is op het ogenblik een hot item om je eigen energie op te wekken en dat heeft ook de toekomst minder verliezen met het transport , maar de grootste winst is volgens mij wel te halen om bewuster met  energie om te gaan.
Als we allemaal zouden minimaliseren in ons verbruik en ook nog eens de energie benutten die opgewekt op het tijdstip ook weer verbruiken.
Nu gaat de vaatwasser en wasmachine nachts aan en dat zou moeten gebeuren als de zon schijnt , langzamerhand zij we ver van de natuur komen af te staan.
Thuis breng ik ook de stelling wel eens op tafel misschien is het straks op of beperkt leverbaar en moeten we terug naar de basis.
Elk jaar doen we dat een aantal weken tijdens onze vakantie met de tent en geen stroom of andere zaken, wel heb ik gas om mee te koelen en te koken.
bij voorkeur kook ik nog op een hout vuurtje en het vreemde daar bij is dat iedereen met een aantal dagen gewent is aan deze simpele manier van leven.
Ook In Den Helder kan met PV-pannellen gewerkt worden
Zelfs met deze lage temperatuur nog warmte van het dak
Niet erg duurzaam
Het bewijst dat een mens met weinig toe kan en uiteindelijk veel meer tevreden is.
Vandaag met de Auto en aanhanger naar Den Helder om bij Cees een PV-systeem af te leveren en dan zit je in de auto je zelf te vervelen.
Je Speelt met de boordcomputer en je komt een verbruik tegen van  tot 16 liter de 100 Km dit id het gevolg van een harde wind op de kop en een aanhangwagen met huif.
Later maar over een binnen door weg gegaan dat scheelde ruim 5 liter , toch weer een besparing
toekomst zelf gaan recyclen
Het hele hebben en houwen tijdens de vakantie

Tot de volgende keer

4 opmerkingen:

 1. Matthijs, Bedankt voor alles! Groet Cees.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Matthijs.

  Ik wek al een tijdje mijn eigen stroom op.
  Heb nog maar weinig nodig van Nuon.
  En idd gaat hier de wasmachine en droger overdag aan en niet meer 's avonds.
  Iedere week trouw de meterstanden noteren. Ook dat maakt je meer bewust van je gebruik.

  En een verbruik van 16L op 100km met een aanhanger is nog niet eens zo heel erg veel :-)
  Als ik met mijn huifaanhanger rij zie ik verbruikcijfers langskomen van 28L per 100 km.

  Gr Rob

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Onze 2480 Wp zonnecellen (16 stuks x 155Wp) leveren sinds vorig jaar augustus al weer bijna 1000 kWh in totaal. Ons jaarverbruik ligt rond de 2100 kWh.
  December en januari mocht geen naam hebben. Maar nu schiet de meter elke dag lekker omhoog.
  De zichthorizon is kortgeleden boomvrij gemaakt en heeft daartoe stevig bijgedragen. A.s. donderdag gaat de Beuk van de buren tegen de vlakte. (in de haard) We zitten nu al rond de 6 kWh per dag. De zon moet nog 3 maanden hoger klimmen. Vandaag gingen we 5 uur lang al door de 1,5 kWh grens heen. Prachtig! Op zomers dagen kunnen deze cellen over hun Wp heen tot 2740 Wp leveren. Raar maar waar.
  De wasmachine laat ik pas draaien als de opbrengstmeter boven de 1 kWh komt. Vandaag met die wind 3 wassen buiten laten drogen. Het is gewoon een sport geworden alles op de zonnestroom te doen. Ik heb een App op mijn telefoon om de opbrengst online te monitoren. Lachen!
  Ik sta overigens verbaast zo weinig invloed de lage temperatuur van de laatste tijd op de panelen heeft. De opbrengst schiet onverminderd omhoog.
  Zoveel plezier voor een investering van slechts 4500 euro. En het kan nog goedkoper. Tot zelfs 1 euro per kWh is mij aangeboden. (alleen panelen) Je bent gek als je het niet doet. Moet je wel een geschikt dak hebben natuurlijk.

  De auto staat hoofdzakelijk stuifmeel te vangen. De vogels willen al broeden op de spiegel!
  Het is een Scoda Fabia 1200 driecilinder diesel. Ook met deze koude verbruiken we gemiddeld 4 liter op 100km per tank. We rijden dan ook nooit boven de 100 km/uur. Nergens. Een tank van 35 liter vullen we gem 1 x per 2 maanden bij......
  De rest van het vervoer gaat per Quest, gewone fiets of bakfiets.
  Warmte in huis komt van een houtkachel. Maar de CV kunnen we nog niet helemaal missen. Er zijn plannen voor warm water en aanvullende warmtepomp. Wil helaas niet echt lukken nog. Geen garanties en veel kinderziektes nog. En er moeten nog meer PV panelen bij voor het hoge energiegebruik van die pomp/compressor. Nog even aanzien.

  Mijn 2e hobby is survivalen en eigen groente kweken. Daarmee leer je handig en inventief te worden in het ophouden van je eigen broek. Ik heb echt heel weinig nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Theo,
  Voor je pv installatie is het prima weer als de panellen warm worden zakt het rendement en met deze teperatuur is daar geen sprake van.
  De foto van de varkrns heb ik genomen in Romenie het lijkt achterhaald , maar misschien geeft deze achterstand wel voorstand .

  Groet Matthijs

  BeantwoordenVerwijderen