zaterdag 16 februari 2013

Onverwacht gaat op zijn best

De eerste koffie stop
Vanmiddag kreeg ik een sms van George    ... Ben je thuis , dan kom ik om een koppie..... en zo geschiede het.
Ik had de plannen om  met de MTB op stap te gaan maar het eindigde in een kroegen tocht met George Van Twisk naar Hoorn , Enkhuizen, Medemblik en uit einde lijk naar Twisk.
Een spontane tocht van 65 Km over een mooi gedeelte van de Westfrieseomringdijk , het was jammer dat en groot gedeelte van de tocht erg veel mist was.
Het plezier was er niet minder om op het gladde asfalt werden snelheden van 42 Km lekker opschieten tijdens de tocht van kroeg naar kroeg.
Lekker even bij praten onder het genoot van een kop koffie , om 15.30 vetrokken en om 18.15 voldaan de Quest in de garage gezet.
George bedankt voor deze spontane actie , volgende keer op een zondag langs het Ijsselmeer afzakken naar Amsterdam ?

Zand schuurt de vloer
 Dit had ik nog nooit eerder gezien het vloerschuren met zand , de klanten doen het werk.
JP Coen even op de foto met onze Questen


Jan Pietersz. Coen (Hoorn7 januari [1] 1587 – Batavia21 september 1629) was een Nederlands koopman, boekhouder-generaal (1613), directeur-generaal (1614) en vanaf 1617 de vierde gouverneur-generaal over alle bezittingen van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) buiten de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Coen stond net als Pieter Both een beleid voor om op agressieve wijze een monopolie te verwerven in de specerijenhandel in de Indische archipel. Om dat te bereiken voerde Coen oorlog tegen Europese rivalen en Indische vorsten. Door gebruik te maken van zijn grote doorzettingsvermogen, zijn organisatietalent en de nodige militaire bekwaamheden wist hij de basis te leggen voor de koloniale macht in het latere Nederlands-Indië.
Net als de Portugezen in Goa zag Coen als doel alle handel te centraliseren en via Batavia te laten verlopen. Hij pleitte bovendien voor een kolonisatiepolitiek van de veroverde gebieden, maar bleek weinig vertrouwen te hebben in de door de VOC geleverde kolonisten. Coen had bovendien een lage dunk van de inlandse bevolking en achtte harde maatregelen volstrekt op hun plaats.[2]
Vervolgens beoogde hij de handel op het Keizerrijk China te monopoliseren door havens te bezetten die door Chinese schippers werden aangedaan en oorlog te voeren tegen Spanjaarden en Portugezen om hun aandeel in de lucratieve handel met het onbekende maar rijk geachte China af te buigen naar Batavia.[3]
Zijn optreden is door historici verheerlijkt, maar ook verguisd. "Een tussenweg lijkt nauwelijks mogelijk. Geen compagniedienaar is zo onomwonden voor zijn mening uitgekomen"[2] ook tegenover de bewindhebbers. De middelen, waarop Coen de basis voor de macht van de VOC in de Indische archipel wist te vestigen, waren al voor de onafhankelijkheid van Indonesië aan kritiek onderhevig. H.T. Colenbrander was in 1934 niet de eerste historicus die forse kritiek op Coen leverde. Al aan het einde van de 19e eeuw ontstond kritiek [4] en Coen zou een niets ontziend man van geweld [zijn], die zeer lichtelijk tot harde en strenge maatregelen zijn toevlucht nam en in zijn streven om de baatzuchtige VOC tevreden te stellen, voor niets terugdeinsde.[5
Tekst geleend van Wikipedia

Schellinkhout

De tweede stop in Enkhuizen

Altijd gezellig een bruin cafe
De anders drukke haven ligt er verlaten bij in EnkhuizenTot de volgende keer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten