zondag 30 september 2012

Een rondje Texel

Vandaag was ik op uitnodiging van Nick lont mee naar Texel op de motor , met de Quest Gaan we volgens traditie elke Goed vrijdag een rondje Texel.
Met de fiets pakken we de hele buitenkant van dit mooie eiland, maar op  de motor gaat dit niet we mogen niet op het fietspad .
Niet dat dit erg was we hebben nog een beetje cultuur gesnoven , ik wist net af van de begraafplaats Georgiers  begraven liggen.
We zijn Van kris kras over het eiland gereden prachtig Texel weer van een heel andere kant bekeken, de ronde van Texel met de fiets van 2013 is erg vroeg.
De datum is 29 maart dus voor de gene die mee wil zet het alvast maar op de kalander verder info komt later.

Tot de volgende keer

1 opmerking:

 1. Foei! Foei! Cultuur barbaar haha!
  Kan je de Quest niet op een zijspanframe aan je motor hangen? ;-P

  Alle gekheid op een stokje.
  Het is niet alleen leuk eens het vliegveld van Texel te bezoeken. Altijd gezellige bedrijvigheid, maar daar is ook een (vliegtuig)museum. Een belangrijk deel is ingericht over het verzet van de Georgiers op Texel.
  Geeft een andere kijk op mens/soldaat die als 'vijand' tegenover je staat.

  Texel heeft in de oorlog relatief weinig te lijden gehad van de bezetting. Daarom waren de 'buitgemaakte' Georgiers van het oostfront daar gelegerd. Geen echte vechtmachines. Op dat eiland konden ze geen kwaad en hun tijd rustig uitdienen.
  Tegen het einde van de oorlog zagen ze de bui hangen voor hun geleverde 'diensten' aan de Duitsers. Ze vochten zich letterlijk vrij van hun opgelegde taak, echter tegen een enorme prijs en verliezen. De gevechten waren heftig en fanatiek. De inzet hoog, zich losmaken van hun bezetter, al waren ze niet in eigen land. Er was veel meewerking van de Texelse bevolking.

  De vuurtoren waar ze zich uiteindelijk verschanste is helemaal aan puin geschoten. De oude gehavende toren is ingepakt in de de huidige toren, die eromheen is gebouwd. De kogelgaten zijn nog te zien. Beslist de moeite waard eens te bezoeken. De vuurtoren en het vliegveld.

  BeantwoordenVerwijderen