vrijdag 19 april 2019

Rondje Texel 2019




Het is voor mij denk ik de zestiende keer dat ik het Rondje Texel fiets op goede vrijdag zonder onderbreking het zelfde rondje , maar elke keer anders . Als ik de tocht mag omschrijven waren er veel afzeggingen door ziekte en zeer en helende patiënten . Was heel erg blij dat ze mee waren , maar toont ook de kwetsbaarheid aan dat alle tijdelijk is. Ook de gemiddelde leeftijd is hoog met mijn 52 jaar was ik de benjamin en de oudste zit tegen de 80 aan. Zal er voor tekenen als dan ook het rondje nog fiets maar jongere aanwas zou leuk zijn .  

Om klokslag 8 uur arriveerde de eerste koffie drinker , de aanmeldingen vis Ligfiets.net vielen wat tegen , wel waren er diverse zwartrijders . Om klokslag 9 uur van start en op naar Den Helder om de boot van 11 uur te halen. we waren er ruim op tijd . Met zijn achten uit Twisk vertrokken en uit eindelijk met zijn twaalven het eiland onveilig gemaakt . Door het mooie weer was er meer drukte  als andere jaren op het fietspad en kon er omwille van de veiligheid minder hard gereden worden op sommige stukken . Ook kon er niet buitendijks worden gereden op Texel de dijk werd op hoogte gebracht om de inwoners van het eiland droge voeten te laten houden. Dan zie je aan de binnen kant van de dijk ook allerlei ontwikkelingen . Plas en dras gebieden inclusief oever zwaluw wanden , verschraalde gronden die drassig zijn voor weidevogels. Eigenlijk heb je ogen te kort op zon tocht er zoveel te zien en zal het rondje nooit zaai worden.

Ook was er nog een ritueel gesneuveld namelijk de koffie bij Pe , ook dit is opgelost door bij George en Anneke langs te gaan . Anneke had een lekkere kwarktaart gemaakt , koffie en ijskoude limonade gingen er dan met veel genoegen naar binnen .
Daarna de laatste 17 Km naar Twisk als afsluiting van 155 Km totaal fiets plezier , iedereen bedankt voor de deelname en pitstop.

De volgende tocht gaat naar Roermond en omstreken waar de Grensland tour word verreden samen met George.


Vanaf de start bij 'de Vurenhof' in Posterholt (nabij de kerk), gaat het al snel richting Duitsland. We passeren plaatsjes als Kischermühle, Haaren, Brüggelchen, Waldfeucht, Saeffeln, Broichhoven, Buscherheide, Hastenrath, Tüddern en Millen. Allemaal eigenlijk in de nabijheid van de grens en dus dichtbij. Maar om eerlijk te zijn had ik er nog nooit van gehoord. Een prachtige streek met af en toe een klimmetje, maar dan ook een afdaling! Wel zijn met name bij Broichhoven en Buscherheide de paden wat slechter door wortelgroei en grind.

We passeren de meest westerlijk gelegen grenspaal van Duitsland om vervolgens direct in het smalste stukje Nederland terecht te komen. Bij koffiehuis het Ijzeren bos, pauzeren we. We maken hier gebruik van een lunchbuffet incl. koffie en thee (€ 12,50 pp.). Vanwege de groepsgrootte is het niet mogelijk om van de kaart te bestellen.

Via een prachtige fietspad door het IJzeren bos en de ommelanden van Montfort rijden we langs de kasteelruïne van Montfoort weer terug naar Posterholt. In totaal zo'n 62 km. Voor wie in Roermond overnacht komt daar nog zo'n 20 kilometer bij.

Aanmelden kan nu via ligfiets.net. Deelname aan de tocht is gratis. Bij deelname aan het lunchbuffet is € 12,50 verschuldigd, te voldoen voor aanvang van de tocht. Meer info over kosten overnachten vind je op de site van ligfiets.net.








Soms gaat het mis een afgelopen ketting

En een canvas breuk






Alles is fris groen aan het worden

Ook de koeien genieten zichtbaar van het voorjaar

De mannen waren op zoek geweest naar een boom

Dan maar wachten , Ton fiets in de ex van Nico


Tulpen nog niet gekopt , er werd hier en daar al beregend


Cees stond al te wachten in de bocht bij de Groetweg

Geen wurmen die stro in de grondtrekken , maar on gebracht tegen het verstuiven 

Op de boot even bijpraten

Mooi weer veel fietsers en auto's op de boot

Texel vanaf de andere kant

Het eiland rechtsom de rondte in


Texelaar met lammeren 

Ook hier bloembollen

In training voor de 4-daagse ??

Buitendijks rijden niet mogelijk door werkzaamheden 

Texel wil droge voeten houden, de dijken worden verhoogd

Aan de binnenkant ook veel plas en dras

Of zou het een zoetwater opslag zijn

Kranen hebben ook rust



Lange rechte wegen aan de Oost kant

Klaar om te zaaien

Bij de Cocksdorp nog even buitenom





Even kijken naar het circuit in de duinen 




Gezellig even wat drinken met wat lekkers

MC Velomobiel ;-))

Strand ze zon en drukte

Het bewijs, dat we op Texel zijn geweest

Arnold laat het hem duidelijk smaken

Cees filmt de jaarlijkse statie foto

Pet rijd met open sunroof

Lekker racen door de duinen 



De west kant over de weg , te veel drukte op het fietspad

Het laatste stukje voor Oudeschild


De boot in Den Helder

Op de terugweg file tot Kooypunt

We hebben een alibi de brug stond open 


een gedeelte over de rijbaan 

Op Wieringen nog even buitenlangs

De brug tussen Wieringen en de Wieringermeer

Tot de volgende keer

2 opmerkingen: