woensdag 15 oktober 2014

Bergschenhoek en RF-techlogiesZo is het begonnen in 1969

Een werkend systeem op een lucht water warmtepomp

Deze maand niet veel Quest kilometers wel heel veel techniek vandaag was ik met mijn deel van onze leerlingen bij Bergschenhoek een fabrikant die doet in onder andere ventilatie materialen .
De dag was in tweeën gedeeld als eerste ventilatie en als tweede brandkleppen ook een onderdeel van een installatie.
Isoleren betekend ventileren om de vochthuishouding en de lucht kwaliteit op orde te houden in gebouwen en dat is een beetje een ondergeschoven kind .
Je ziet er weinig van en daarom wordt het als minder belangrijk ervaren , maar het tegen deel is waar .
Het hoort eigenlijk net net zo als gezond eten , drinken en bewegen bij de dagelijks zaken nze kinderen lijden ook onder dit probleem.
Op scholen heb je vaak veel personen in een lokaal en er word te kort geventileerd en verhoogd Co2 gehaalte en dat heeft een nadelige gevolgen voor de leer prestaties .
Een stukje materialen kennis en gebruik , wat vooral mooi was dat ze lieten zien hoe het niet moet en wat de gevolgen zijn .


De compressor kast
Wtw unit met warmte wiel

De voeding komt van het dak... energie  neutrale gedachte ?


Diverse brandkleppen

Een spin van ventilatie slangen


Akortbanl voor spiraalbuis

Marcel geeft uitleg

Hoeveel DB geeft een demper door

Hoeveel geluid produceert iets

De proef opstelling met een harde buis


Hoeveel weerstand geeft verkeerde montage
Op het beeld staan  3situaties een met een starre buis en 2 met flex waarvan een met geluid demping.
Ook werde er nog rook proeven gedaan met uitblaas roosters en de vermenging van de aanwezige lucht in de ruimte was goed te zien.

Jurre als proef konijn

klep nog open

Klep dicht na bereiken 72 graden

Nog geen warme vingers

Op de juiste manier een klep in bouwen
Lijmen maar
Onlosmakelijk verbonden met ventileren zijn brand kleppen om brand overslag te voor komen een uur vertragend .
Ook het afremmen van de toestroom van rook is een belangrijke functie  er wor veel verkeerd gedaan met de montage van deze kleppen .
De het afsluitende materiaal moet in de muur zijn gemonteerd of in een professioneel gemonteerd isolatie / brandwerend materiaal .
Arie , Marco en Philip bedankt voor de presentatie , workshop en gast vrijheid het was een geweldige voor mij en de jongens
Tot de volgende keer


3 opmerkingen:

 1. Voor technisch aangelegde jongelui (m/v) is dit een prachtig vak! En heel belangrijk voor eenzuinig gebruik van energie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe zit de brandklep in het kanaal gemonteerd ? Wordt daar nog bij vermeld dat er een flexibel expansiestuk gemonteerd moet worden? Door uitzetting bij warmte treedt vervorming op van de brandklep, met alle gevolgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste ,
  In een brandwerende doorgang zit nooit zit nooit flexibel om het door branden te vertragen . Als de brand hevig is het een vertraging en is de schade aan het gebouw toch al aanzienlijk .
  Zit nu dertig jaar in de installatie techniek en kanalen zijn gemonteerd aan draadstangen en kunnen daardoor enkele millimeters opvangen .

  BeantwoordenVerwijderen