woensdag 26 februari 2014

Freewheel toch vervangen

De as goed in het vet
Vorige week had ik mijn freewheel weer uitgebouwd en weer aan de praat gekregen en vanmorgen begonnen de kuren weer opnieuw.
Soms door slaan en geluiden in het achter onder die je niet wilt horen uit de Quest en maar besloten de nieuwe te gaan gebruiken.
Het was goed merkbaar dat ik vorige week de boel al los had gehaald en dik in het vet had gezet ook had ik een braam weg gehaald.
De as gleed er zo uit zonder veel inspanning en ik wist precies waar ik aan begon en met een uur reed ik mijn test rondje.
Ik heb een hekel aan verassingen zeker als je met pech staat in het donker , regen en in de kou .
Ook heb ik de verschillen van de oude en de nieuwe versie bekeken het nieuwe freewheel is hoger aan de binnenkant en heeft daardoor een kortere afstand bus.
Nu maar op naar de volgende 30.000 Km dan zal ook de ketting en de tandwielen wel aan vervanging toe zijn.
Nieuw en oud

Afstand bussen verschillend van lengte

De zelfde inbouw lengte

Tot de volgende keer

5 opmerkingen:

 1. Mmm...da's nou toch ook wat. Je hebt hem voor de zekerheid vervangen? Of is de oude toch keduuk?
  Mijn freewheel begint ook lawaai te maken. Nog niet doorslaan. Vorig jaar rond deze tijd nog vervangen. (toen 25.000 oud) De nieuwe is dus nu dus net 10.000 km jong. Dacht er zaterdag nog aan in Dronten een voor reserve mee te nemen toen Marloes jou perikelen noemde. Alleen invetten was genoeg. Dus daar besloot ik dan ook maar toe. Ymte zei wel hele dunnen olie te gebruiken.
  Nu heb je hem dus toch vervangen. Ik hoop maar dat het bij mij nog onder onderhoud valt en niet slijtage dan.....Misschien weer goed voor nog een keer 10.000 km. (zoals de zaken er nu voor staan een goed 3/4 jaar fietsen)
  Geloof dat ik volgende keer er toch een voor de zekerheid bij me steek als ik weer in Dronten ben. Beter mee verlegen dan om verlegen.
  BrandweerQuest

  BeantwoordenVerwijderen
 2. het is heel vervelend als het freewheel af en toe doorslaat en uit eindelijk sta je stil .
  Ik had hem met dunne olie doorgespoeld ( uitgewassen ) en dat heeft gedeeltelijk gewerkt.

  Matthijs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Matthijs,

  Even een vraag, is dit een standaard freewheel? Of moet die speciaal bij Velomobiel vandaan komen?

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Matthijs,
  Ik heb mijn freewheel een tijdje terug ook vervangen, hij had zo'n 30000km gedraaid. Hij sloeg nog niet door, maar de lagers waren versleten en maakten een hoop lawaai. Het viel me op dat de passing op de achterwielnaaf wel erg strak was (die tandkransjes die in elkaar grijpen), was dat bij jou ook?
  Groeten, Marco.

  PS. Adri, het is volgens mij wel een standaard freewheel, maar Velomobiel boort ze uit (normaal zit er een binnenzeskant in).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Marco! Dan moeten ze dus bij Velomobiel besteld worden........

   Groeten, Adri.

   Verwijderen