maandag 25 april 2016

grammen jagen 2

De verschillende branders op een rij
Op het fiets tocht van afgelopen zondag nodigt het niet uit om naar buiten te gaan om te klussen , dan maar aan de keukentafel knutselen .
van de week had ik wat lege blikjes verzameld om nog een paar spiritus branders te maken om te kijken of er optimalisatie mogelijk was .
Brander 1 had ik een paar weken terug gemaakt deze werkt op zich goed  maar de vlammen raakte de pan aan de buitenkant van de pan .
het idee van nummer 2 was om de vlam meer in het hart te laten branden , de gaten kleiner gemaakt 1 mm ipv 1,5 mm . Het vlambeeld was heel rustig en mooie korte vlamkegels aan de weg gebrande verf is te zien dat deze niet heel erg heet is geworden .
Bij nummer twee is de verf er meer afgebrand en dus veel heter , er was duidelijke een blazend geluid hoorbaar .
Door dat de brander zichzelf verwarmd verloopt het vergassen van de spiritus vlotter en ontstaat er meer overdruk en de vlam is groot.
Tijdens het proefstokken ging deze brander aan de wandel als een hovercraft over de pannensteun de lucht in de bolling  zette uit.
De oplossing is simpel een gaatje om de overdruk weg te laten lopen volgende week maar eens kijken hoe lang het duurt om een liter water aan de kook te brengen .
Brander 1

Brander 2

Brander 3

Pannendrager met gaatje
Tot de volgende keer

1 opmerking:

 1. Hoi Matthijs,

  Is het een idee om de gaten iets anders te richten? Nu staan ze erg naar buiten, als je de gaten met de achterkant van het boortje bijvoorbeeld opzij buigt blijven de vlammen misschien beter onder de pan zitten.
  Succes met de brander.
  Vriendelijke groet,
  Raimo Geel

  BeantwoordenVerwijderen